Kapten Ahlsén

Barnlitteratur.

Publicerad 2014-02-28 00:14:13 i Allmänt,

tjenatjena. här ligger jag i sängen och är sjuk, har en hemsk hosta och har mått illa hela dagen.
Tyck synd om mig för det gör inte min sambo som ligger i soffan istället och spelar tv-spel haha.

Bokrean gick inte så bra eftersom de böcker jag ville ha var såklart inte med på rean. Antagligen var de för nya, det förvånar mig inte. Jag struntade i vilket och köpte lilla berlin ändå.
Nöjd som tusan men upptäckte tryckfel i boken och funderar på att maila om det så de vet om det. troligen inte bara i min bok de råkat trycka samma sida två gånger.

Kollade då också runt efter lite barn litteratur. (mest åldrarna 6-9) och hittade inte ett enda dyft som var av mitt tycke. Antingen var de tråkiga för min smak, sånt som man sett förut 100 gånger och barnen har nog gjort likadant. Eller så hade de något slags fel i dem när jag bläddrade igenom. Könssteriotypiskt eller smygrasistisk. De enda barnböcker jag fann vara passande var tråkigt nog LasseMaja och de är nog barnen trötta på vid detta laget. (De är ju överallt!)

Blev dock positivt överraskad när jag gick över till åldrar 3-5. Mitt bland Lilla Lisa och Kalle vill bli brandman så fann jag boken "Mamman och havet" av Sara Stridsberg. Där jag ögnade igenom och fann att barnen hade två mammor! Helt underbart att få se det här i en barnbok.
Föräldrarna refererades till som "mammorna" och det var inget konstigt med det. (kan tänka mig att fokus i böcker lätt kan hamna på de saker som är icke-heteronormativt)
Den kommer jag absolut läsa för mina egna barn i framtiden. Det är viktigt att öppna upp barnens ögon inför de andra sorters familjer och förhållanden som finns runtomkring. Göra det naturligt för dem att se och höra.
Jag hoppas att dem i framtiden inte kommer göra som jag och hoppa till av glädje för att det är två mammor eller pappor or whatnot i en bok. Utan att utbudet inom litteratur osv kommer vara så brett och varierande så att en inte reagerar längre på något som inte är heteronormativt.





Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela